Hvis du bevisst begrenser din valgfrihet – så øker den???

 In Ukategorisert

I over 30 år har jeg strevd med å forstå hemmeligheten med å lære ledere, selgere og mennesker flest å knekke mestringskoden. Hemmeligheten jeg har oppdaget og forskning innen atferdsøkonomi bekrefter er paradoksalt nok å begrense din og andres valgfrihet for  derigjennom å øke den!!!
Min første aha kom som ung student på Hærens Krigsskole der jeg møtte min lærer og lektor Antonisen som lærte oss å knekke mattekoden gjennom nettopp å begrense vår valgfrihet. Alle i min klasse gikk ut med topp karakterer etter 3 års studie. Jeg har siden og stadig mer systematisk testet denne hypotesen om å begrense friheten på meg selv, kona, ledere, selgere og ikke minst på alpinister og fotballspillere. I alle disse år har min faglige mentor vært Professor Ingunn Sandaker ved Høyskolen i Oslo.

Nederlagene var mange
I 2013 våget jeg meg ut på mitt livs mest krevende faglige reise. En reise med stor fallhøyde. Jeg bare MÅTTE skrive en ny bok. Jeg MÅTTE formidle til hele verden hva jeg hadde oppdaget og lært siden det for meg var livsviktig. Tenk bare på oppdagelsen om at belønning og ros som oftest virker negativt?  Jeg satte meg derfor et nytt høyt krevende mål langt utenfor komfortsonen; Å skrive en lett tilgjengelig bok om atferdsøkonomi og mestring. En bok for folk flest.
Jeg strevde enormt og var i ferd med å gi opp flere gang. Jeg greide ganske enkelt ikke å formidle stoffet enkelt nok fordi jeg selv ikke forsto det godt nok. I seg selv en frustrerende erkjennelse etter så mange år. Det enkle er alltid det vanskeligste. Høsten 2013 og vinteren 2014 var som et eneste langt mareritt og jeg var veldig frustrert og langt nede. Jeg følte meg fanget. Etter utallige utkast ble manus til slutt refusert av Kagge Forlag, selv om jeg hadde en avtale. Manus var for dårlig. Det var nok et stort nederlag.
Men min indre motivasjon og “passion” var så sterk at jeg nektet å gi opp.Igjen lærte jeg at “passion” for noe og indre motivasjon er fundamentet og motoren for suksess. Heldigvis hadde jeg en fantastisk kone og andre som “dyttet” meg frem. I tillegg var det jo det jeg erfarte underveis boken handlet om – så jeg kunne jo ikke gi opp.
Endelig i mål – 10.000 bøker etter 4 måneder
Til slutt, etter nærmere 1500 timer med anstrengelser, motgang og frustrasjon, og mange små blaff av lykke underveis, ble boka gitt ut på Hegnar Forlag av Glenn Martinsen. I september 2015 ble den lansert. Jeg hadde knekt mestringskoden til mestringskoden. Mitt mest krevende profesjonelle prosjekt så langt i livet hadde landet.
Mestringskoden (Johansen/Hegnar 2015) kom i 1. opplag på 5000 i September 2015 og 2. opplag på 10.000 bare fire måneder senere. Best av alt var all den faglige kritikk jeg stadig mottar fra mennesker jeg ser opp til slik som denne på LinkedIn; “Jeg leste Mestringskoden av Jon Ivar Johansen i påskeferien. Nyttig, relevant, veldokumentert og som bruker faktabasert forskning. Supert med mulighet til å gå enda lenger og fordype seg. (Tidligere statsråd Manuela Ramin-Osmundsen).
Slik kritikk etter så mye anstrengelse er veldig viktig og motiverende, men viktigst av alt er det å for meg å bevise budskapet i boken og i atferdsøkonomi nemlig at; Hvis mennesker “dyttes” ut av komfortfella til å sette seg høye krevende mål, der de vil erfare at de mislykkes, men “dyttes” til å prøve igjen, mislykkes igjen, og igjen og igjen og til ikke å gi opp, så vil de aller fleste lære å knekke mestringskoden og lykkes – en dag.
Det er dette det lykke handler om på livets ulike arena. Da vil du erfare et liv med mange “små blaff av lykke” som jeg beskriver i eget kapittel i boka. Ingen kan ikke søke lykken, men alle kan få oppleve små blaff hvis du våger å la deg dytte ut av komfortfella.
Marshmallowtesten
Et sentralt tema i boka er Marshmallow testen (W. Mischel 1988). Den viser hvorfor vi alle lar oss friste til å prokrastinere, utsette, bortforklare, lyge og annet når vi møter motstand, mislykkes og opplever nederlag. Jeg beskriver hvorfor autopiloten ubevisst og automatisk bruker en rekke snarveier (“bias”) under stress og at en av disse er å rettferdiggjør egne handlinger selv om vi tar feil (“confirmation bias”). En konsekvens av dette er en ubevisst jakt på umiddelbare fristelser slik som å utsette eller spise usunt selv om vi vet at det ødelegger for de langsiktige mål og belønninger. Vår valgfrihet er derfor langt mindre enn de fleste vil erkjenne.
Det handler om å binde seg til masta
Det handler om å erkjenne at vi er sårbare og lar oss friste av umiddelbare belønninger. Det handler om å erkjenne at skal du nå viktige mål og en større fremtidige belønning, så må du “binde deg til masta” på forhånd.
Se min blogg om “binde seg til masta”;
https://jonivarsfunderinger.wordpress.com/2016/02/14/skal-du-lykkes-ma-du-binde-deg-til-masta/
Å binde seg til masta betyr paradoksalt nok at du bevisst begrenser egen valgfrihet i det korte perspektiv for å oppnå større frihet og mål senere. Det er anstrengende og frustrerende mens det står på, men den fremtidige belønningen gir en enorm lykkefølelse. Samtidig vil du erfare mange små blaff av lykke underveis.
For meg var det en enorm lykkefølelse å endelig sitte med boka i hånda. Å få lov til å blogge om det som betyr noe for meg, bli etterspurt til å holde åpne og bedriftsinterne foredrag, holde frokostmøter og “work shop” og ikke minst få delta i store endringsprosesser har forsterket denne lykkefølelsen.
Jeg er ekstremt takknemlig til alle som “dyttet” meg underveis slik at jeg ikke ga opp og ikke minst de nærmere 10.000 kunder som har kjøpt boka.  Tusen Takk!!!
Som vanlig gir jeg 1o bøker gratis i gave til ledere som kan rettferdiggjøre hvorfor de vil ha boken. PS! betal porto?
92839173
jon.ivar.johansen@gmail.com

Recent Posts

Leave a Comment

Ta kontakt

Vi er ikke tilgjengelig akkurat nå. Men send oss gjerne en epost, så tar vi kontakt med deg så raskt som mulig.

Not readable? Change text.

Start typing and press Enter to search